Механизми на тялото за поддържане на тегло

В тази кратка, но съдържателна статия ще се фокусираме върху механизмите на тялото ни за поддържане на телесно тегло, както и хормоналните изменения, които настъпват в нас, когато предприемем действия за качване или сваляне на килограми.

Тялото ни притежава механизми, постоянно работещи, за да поддържаме определено тегло. Представете си го като пружина. Ако я разтегнем, тя се опитва да се свие обратно, а ако я сгънем, тя се опитва да се разтегне до нормалното си състояние. По същият начин нашето тяло има начини, с които да се противопостави на промяна в теглото – неща като NEAT-Non-Exercise Activity Thermogenesis (или на български Термогенеза при дейности), които не са тренировки в обичайния смисъл на думата.

С други думи, това са калориите, които изгаряме всеки ден, вършейки каквото и да е освен упражнения. Проучванията сочат, че стойността на NEAT всъщност се променя спрямо калорийния ни прием. Ако приемаме повече калории, това ще увеличи стойностите на NEAT и съответно ще ускори метаболизма ни. И обратното – ако намалим калорийния си прием, тялото ни ще забави метаболизма си.

Ако не сте сигурни колко калории трябва да приемате на дневна база ви съветваме да използвате някой безплатен калориен калкулатор, който ще ви помогне да го изчислите.

Хормонални Изменения

Други механизми също играят голяма роля – например измененията в хормони като тестостерон, кортизол и лептин. Всички знаем какво правят тестостерона и кортизола, затова няма да се впускаме в детайли. Лептинът обаче е хормон, за който се говори по-рядко. Главната му функция е да регулира нивата на подкожна мазнина в тялото ни. Той прави това като манипулира различни фактори като съблюдава и генерално работата на метаболизма.

Mожете да помислите за хранителни добавки като Трибулус Макс, които натурално да повишат нивата на тестостерон.

В общи линии лептинът е хормонът, който казва на тялото ни, че сме сити, изпращайки сигнали до хипоталамуса. Лептинът се синтезира в мастните клетки. За мастните клетки трябва да се знае, че те не могат да бъдат променяни като бройка, а само като размер. Размерът, очевидно се влияе от калорийният ни прием и колкото по-големи стават мастните клетки, толкова повече Лептин синтезират.

Нека да дадем един пример, за да илюстрираме. Да кажем, че сме решили да отслабваме. Намаляваме калорийния си прием, в следствие на което на тялото ни му се налага да използва за енергия мастни киселини от мастните клетки. В резултат на това мастните клетки се свиват и започват да синтезират по-малко лептин. Това е главната причина, поради която отслабването е трудно и неприятно. Синтезирането на по-малко Лептин ни кара да се чувстваме по-гладни и на всичко отгоре се забавя и метаболизма ни. Доста често това кара хората да си върнат килограмите, които са свалили, получавайки се така известният Йо-Йо ефект.

Тази ситуация се обръща, когато говорим за качване на килограми. Когато ядеш много, мастните клетки се пълнят и съответно синтезират повече Лептин, което води до преяждане и отново неприятно чувство.