Антиоксиданти хранителни добавки: Какво трябва да знаем за тях

Повечето образовани хора днес поне са чували нещо за ползите за здравето от богатите на антиоксиданти храни и хранителни добавки. Мнозина обаче може да не разбират напълно какво представляват антиоксидантите и как действат в организма.

Антиоксидантите са съединения, които могат да неутрализират свободните радикали и по този начин да намалят или предотвратят увреждането на клетките. На свой ред свободните радикали са молекули, които носят един или повече несдвоени електрони във външната си орбита, което ги прави нестабилни и силно реактивни. Нека уточним, че под реактивност в този случай се разбира способността на свободните радикали да влизат в различни биохимични реакции с други молекули.

хранителни добавки от Магхербс

В организма свободните радикали се образуват по време на нормални ендогенни (вътрешни) метаболитни процеси, включително снабдяване с енергия. Освен това организмът произвежда свободни радикали в отговор на външни влияния на околната среда, както и на фактори, свързани с начина на живот: като например престой на открито слънце, пушене, консумация на алкохолни напитки, психоемоционално претоварване и т.н.
Антиоксидантите инхибират (потискат) окислителните процеси, т.е. химични реакции на съединението с т.нар. активен кислород. Кислородна молекула с недвоен електрон е силно реактивен свободен радикал. В резултат на реакции с него клетките се увреждат, тялото се „подкислява“ и се появяват нови нестабилни, силно реагиращи и следователно опасни молекули с несдвоени електрони.

Антиоксидантите взаимодействат с тези молекули по безопасен за тъканите начин, неутрализирайки ги преди протеини, липиди (мазнини) или ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина, носител на генетична информация) да бъдат повредени.

Оксидативният стрес (от английското „stress“ – шок, сътресение, претоварване, натиск и т.н.) възниква, когато има прекомерно количество свободни радикали. Този дисбаланс от своя страна може да бъде причинен или от повишено производство на свободни радикали в организма, или от недостатъчни антиоксидантни защитни механизми.

В каталога на магазин МагХербс ще откриете богато разнообразие от антиоксиданти хранителни добавки, съобразени с всяка нужда. Изберете вашите антиоксиданти хранителни добавки още сега и започнете да се грижите пълноценно за вашето здраве.

Нека подчертаем, че свободните радикали не са нито добри, нито лоши. В естествени, нормални концентрации за даден организъм, те са необходими за ефективното и здравословно протичане на физиологичните процеси на обмен на енергия. Само излишъкът от свободни радикали е опасен: в този случай рискът от развитие на всякакви хронични заболявания, включително такива сериозни, като например сърдечно-съдова или туморна патология, се увеличава. В допълнение, теорията, че процесът на стареене не е нищо повече от прогресивен оксидативен стрес, напоследък привлича все по-голямо внимание.